campaigns news thumbnail

Aged Care 

Flame Tree by Thomas Holt in collaboration with Jackson Teece Architecture 

The project comprises of the redevelopment of the existing Seymour Shaw Court independent living units into a contemporary 120 bed aged care facility to address the increasing need for aged care in the Sutherland Shire community. In addition to the residential accommodation the new building house a cafe, hairdresser, physiotherapy rooms and multi-purpose spaces. The project will perform as a central node for new kitchen and laundry facilities to service the whole site.

 
The architectural design presented the opportunity to build a building for Thomas Holt that creates a new identity for the Kirrawee precinct. Representing a new standard of aged care the project brings together Thomas Holt’s new technology in care with a dynamic contemporary design. The building engages with the site and community through the use of a warm natural material palette. View corridors are created within the building to take advantage of the lush bushland setting and the design allows a natural flow from the indoor environment to thoughtfully landscaped gardens.  Residents and visitors alike will experience in this unique urban development a residential experience that transcends the institutional.
 
The project will be completed by April 2018 and currently under occupation certification process. 
There has been indication of the sale price of the units along this journey of 750K to 950K. 
 
The works have included the demolition to a portion of the existing Roden Cultler building to allow greater separation between the existing and proposed structures. The demolition included the loss of 6 resident rooms, a bath room and a utility room. The demolition of this wing created a larger central courtyard as well as a visual outlook to all rooms.
 
 
Each floor has spectacular views of bushland with large glassed shared landscaped balconies off living areas flooded with natural light and greenery bringing the sense of outdoors right into the middle of the home. Level 7 houses a magnificent entertainment centre equipped with hearing support and a large club lounge and bar that expands out into a magnificent modern alfresco seating and BBQ area overlooking Como. It offers 119 generous sized single rooms of 30sqm with private ensuite right on Sydney Sandstone Gully Forest and Oyster Creek. Each room has floor to ceiling windows and generous furnishings such as a kitchenette. There is a shared room available for couples. It has open plan lounge rooms, dining rooms and beautifully designed sitting areas that are perfect for family gatherings as well as access to the Cafe, hairdressing salon, GP services and Active Age Gym.